Leg- en onderhoudsvoorschriften

Hoe kan ik best een houten plankenvloer plaatsen? Waar moet ik op letten bij het leggen van een parketvloer?

In dit document kan u informatie terugvinden aangaande het plaatsen en onderhouden van uw houten vloer. Gelieve deze zo nauwkeurig mogelijk op te volgen zodat u vele jaren kan genieten van een mooie houten vloer. Deze instructies zijn niet allesomvattend. Indien u specifieke vragen heeft dan kan u best even contact met ons opnemen.

Houten vloeren

U heeft gekozen voor een natuurproduct. Dit houd in dat elke plank anders is. Ook de kleurstalen in de toonzaal kunnen verschillen van de geleverde vloerdelen omdat dezelfde olie op elke plank net iets anders kleurt. De planken kunnen ook imperfecties, kleine defecten en een minder mooie oppervlaktetekening hebben. Deze planken kan u proberen te verwerken op plaatsen die minder zichtbaar of helemaal uit het zicht komen te liggen. Kleine maatverschillen en naden zijn normaal, het is namelijk een volledig natuurproduct. Breedte- en hoogteverschillen van enkele millimeters zijn toegelaten. Verschillen in houtnerf en noesten horen bij de charme van een echte houten vloer en geeft deze hun typische authentieke uitstraling.

Omgeving

Belat vloeren zijn houtproducten en bijgevolg gevoelig voor vocht. Contact met vocht, op welke manier dan ook, dient ten alle tijde vermeden te worden. Ook een te hoge of te lage luchtvochtigheid kunnen problemen doen ontstaan. De relatieve luchtvochtigheid moet te alle tijden tussen 45 en 60% gehouden worden. Dit zowel tijdens het acclimatiseren, gedurende de plaatsing als na het plaatsen voor zolang de houten vloer er ligt. Indien de luchtvochtigheid buiten deze waarden komt is het zeer waarschijnlijk dat er problemen zullen optreden.

Tevens moet ook het pleisterwerk en de chape voldoende droog zijn. De ramen, deuren en het sanitair moeten geplaatst zijn en de verwarming functionerend zijn. De kamertemperatuur dient tussen 18°C en 25°C gehouden te worden.

Wilt u weten hoe u de vochtigheid van uw chape het beste kunt meten? Klik dan hier 

De omgeving dient zowel tijdens het acclimatiseren, tijdens het plaatsen als na het plaatsen aan bovenstaande punten te blijven voldoen.

Het plaatsen van houten vloeren in ruimtes waar het altijd vochtig is of in een vochtige omgeving (badkamer, sauna en/of slecht geventileerde ruimtes) eist extra aandacht. Onze parketadviseurs kunnen u informeren over de mogelijkheden zodat problemen vermeden kunnen worden.

Acclimatiseren

Voordat u de vloer gaat plaatsen is het heel belangrijk de houten vloerdelen te laten acclimatiseren. Stapel de houten vloerdelen op balkjes op een vlakke ondergrond in de ruimte waar de vloer geplaatst zal worden. De plastic verpakking moet, indien aanwezig, aan beide zijdes opengesneden worden of helemaal verwijderd worden. Het is belangrijk dat de ruimte winddicht is en de temperatuur de normale gebruikstemperatuur is. De vloer moet zo minimaal 5 à 7 dagen (voor massieve planken) en 2 à 3 dagen (voor lamelparket) in de ruimte blijven liggen voordat er geplaatst kan worden zodat de planken kunnen acclimatiseren aan hun nieuwe omgeving. In sommige klimatologische omstandigheden zijn de termijnen hier genoemd rekbaar!

Leveren of ophalen

Controleer bij levering of ophaling dat u de juiste hoeveelheid van de juiste houtsoort, sortering, afwerking en afmetingen in ontvangst neemt. Controleer ook op beschadigingen. U dient dit bij inontvangstname te controleren. Klachten achteraf worden niet aanvaard.

Ondervloer

De ondergrond moet vlak, droog, schoon, vetvrij, stofvrije, druk- en trekvast zijn, waarop geen losse lagen verf, olie of andere verontreinigingen zitten. Verwijder oneffenheden en vul gaten op. Laat betonnen dekvloeren of chape voldoende drogen (cementdekvloer max. 2% vocht). Een houten vloer volgt de ondervloer. Daarom moeten hoogteverschillen van meer dan 3 mm per strekkende meter lengte uitgevlakt worden. Bij verlijmende plaatsing moet de ondervloer voldoende sterk zijn en moet voldoende hechting hebben met de parketlijm. Dit is noodzakelijk zodat de ondervloer niet breekt en de lijm niet los laat als de vloer begint te krimpen of uitzetten. Elke soort ondervloer heeft zijn specifieke eisen voor plaatsing. Zo is het bijvoorbeeld bij verlijmen op chape belangrijk om te controleren of de chape te zanderig is, de lijm zal dan hechten aan de losse korrels en niet aan de chape. De ondervloer behandelen met primer is dan noodzakelijk. Ook bij het verlijmen op tegels is opschuren soms nodig als de tegels erg glad zijn. Ook is het belangrijk om de tegels goed te ontvetten. Vraag meer informatie aan onze parketadviseurs bij andere plaatsingsmethodes en ondervloeren. Soms lopen er in de vloer CV buizen of warmwaterleidingen. Als deze te ondiep in de ondervloer liggen kan de warmte die van de buizen afkomt ervoor zorgen dat het hout krimpnaden of breuken gaat vertonen.

Plaatsen

Voor en tijdens het leggen van de Belat vloer moeten de vloerdelen worden gecontroleerd op materiaalfouten. Vloerdelen met zichtbare afwijkingen mogen niet worden gelegd. De montage mag alleen gebeuren bij daglicht of goede verlichting. Omdat bij slecht licht eventuele beschadigingen of verkeerde vloerdelen niet opgemerkt kunnen worden.

Kies eerst de legrichting. Hier kan u met verschillende punten rekening houden:

– Technisch aspect: er dient o.a. rekening gehouden te worden met de werking van de vloer (5mm per strekkende meter in de breedte van de planken) en overgangen naar andere vloeren of met dilatatievoegen in de chape. Vraag het ons indien u vragen hierover heeft.

– De lichtinval: plaatsen in de richting van de grootste lichtinval geeft het mooiste resultaat.

– Vorm van de ruimte: als ze in de lengterichting liggen, dan lijkt de kamer langer en smaller. Als ze in de breedte liggen dan lijkt de kamer breder en minder lang (let hierbij wel op het technisch aspect).

– Positie ten opzichte van de belangrijkste toegangsdeur.

Leg een paar planken op de vloer om te zien welke legrichting bij u het mooiste is.

Begin met het stofzuigen van de ondervloer. Meet de kamer op in de breedte en doe de nodige berekeningen zodat u met een volle plank uitkomt aan de plaatsen waar u dit wenst zoals bijvoorbeeld de deuropening. Hou bij deze berekening zeker ook rekening met de uitzetvoegen. Een houten vloer gaat uitzetten en krimpen, daarom moet er rondom 1,5 cm ruimte gelaten worden, dit noemen we de uitzetvoegen. De plinten gaan deze uitzetvoegen afdekken. Plaats afstandsblokjes gedurende de plaatsing in de uitzetvoegen. Vraag meer informatie aan onze parketadviseurs indien er in de ondervloer spaties gelaten zijn of als er verschillende soorten ondervloer zijn in dezelfde kamer. Ook bij grote ruimtes (breder dan 6 m of langer dan 12 m) kan u best even informatie inwinnen i.v.m. mogelijke technische beperkingen. Let hierbij op dat als u de parket laat doorlopen tussen de verschillende kamers dat dit wordt aanzien als één grote ruimte. Ruimtes dienen altijd onderling gedilateerd te worden. Een extra aandachtspunt zijn bijvoorbeeld de buizen van de radiatoren. Hier moet ook een uitzetvoeg van 1,5 cm rond gelaten worden.

Zwevende plaatsing

U legt de alufoam of silent rubber ondervloer met de aluminium zijde naar boven. Daarop legt u de parketvloer volgens eerder vermelde regels. Na het plaatsen neemt u de afstandblokjes weg en plaats u parketveren in de plaats. Leg hierbij de parketveren aan de lange zijden om de 50 cm en plaats de veren op de kopse kant zodat elk uiteinde van de parketveer een plank ondersteund.

Verlijmende plaatsing

Wij adviseren u om op elke ondergrond vooraf een hechtingstest uit te voeren. De gunstigste verwerkingstemperatuur ligt tussen +15°C en +20°C met een relatieve luchtvochtigheid van maximaal 65%. Breng de lijm aan op de ondervloer met de lijmkam. Hou de lijmkam hierbij verticaal. Aan te raden is om niet meer dan 2 rijen per keer in te lijmen. Voor een goed resultaat is het erg belangrijk om bij elk type lijm de juiste lijmkam te gebruiken. Neem altijd de instructies op de verpakking van de parketlijm in acht.

Plaatsing op vloerverwarming

Enkel de lamelparket is geschikt om te plaatsen op vloerverwarming. Bij het plaatsen van een houten vloer op vloerverwarming is het gebruik van één temperatuur registratieverklikker per 10 m² verplicht. U dient de positie hiervan aan te duiden op een plan zodat wij deze bij eventuele problemen makkelijk kunnen terugvinden. Op vloerverwarmingssystemen is een vochtscherm zeer aan te raden. Onderlinge temperatuurverschillen in de vloer kunnen de werking van de vloer negatief beïnvloeden, hierop wordt geen garantie gegeven. Zorg er voor dat de vloerverwarming nooit boven de 27°C stijgt! Voorschriften voor het plaatsen van houten vloeren op vloerverwarming verschilt van systeem tot systeem. Doe zeker navraag bij de fabrikant van de vloerverwarming. Volg vast en zeker de instructies voor het aan- en uitzetten van de vloerverwarming.

Inoliën van de vloer

Met de woodboy: Zie handleiding woodboy.

Manueel: Doe oude kleren en handschoenen aan. Schud en roer de olie goed op en breng de Ciranova hardwaxolie aan met een kwast, rol of vod. Laat de Ciranova hardwaxolie enkele minuten indringen en veeg nadien de overtollige olie weg met een zuivere, niet-pluizige droge doek. Verwissel vaak genoeg van doek want een vuile doek geeft blijvende vlekken. Werk in zones van ongeveer 1 m². Wacht minimaal 12 uur om een 2de laag aan te brengen, die op dezelfde manier wordt aangebracht als de eerste laag. Dompel na gebruik alle materiaal wat in contact is gekomen met de hardwaxolie onder in water om zelfontbranding te voorkomen. Laat de olie 24 uur drogen en wacht 48 uur met de meubels te plaatsen. De Ciranova hardwaxolie kan na drogen vlekken vertonen, deze zullen na enkele weken verminderen. Sommige kleuren zijn hier vatbaarder voor dan andere. De kleurstalen in de demoruimte kunnen verschillen van het uiteindelijk resultaat bij u in de woonkamer. De termijnen hierboven genoemd zijn rekbaar afhankelijk van de aangebrachte hoeveelheid, ventilatie en klimatologische omstandigheden. Onze parketadviseurs kunnen u informeren over de werkwijze van vernissen van vloeren. Neem altijd de instructies op de verpakking van de olie in acht. De kleurstalen in de demoruimte kunnen verschillen van het uiteindelijk resultaat bij u in de woonkamer. Onze parketadviseurs kunnen u informeren over de werkwijze van vernissen van vloeren.

Na het plaatsen

Hout is een natuurproduct en zal krimpen en uitzetten onder invloed van de omgeving, ook na de plaatsing blijft de omgeving een grote invloed op de vloer hebben. De relatieve luchtvochtigheid is de grootste veroorzaker van problemen. In de zomer is de relatieve luchtvochtigheid hoger dan in de winter. De relatieve luchtvochtigheid kan zo in de winter onder de 45% dalen. Het gevolg is dat de vloer krimpt: kieren en zelfs scheuren kunnen ontstaan. In de zomer gaat de vloer uitzetten en indien de relatieve luchtvochtigheid boven 60% komt dan kan de vloer zoveel uitzetten dat de gelaten uitzettingsvoegen niet voldoende zijn en dan komt de vloer omhoog.

Het schotelen van de planken heeft als oorzaak dat er een te groot vochtverschil is tussen de boven- en onderkant van de parketplank. Dit verschil kan op vele manier ontstaan. Problemen veroorzaakt door de luchtvochtigheid kunnen voorkomen worden door het plaatsen van een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger in de kamer met de houten planken vloer. De Ciranova hardwaxolie is pas 2 weken na plaatsing volledig uitgehard. Tijdens deze 2 weken is de olielaag erg gevoelig. U mag niet dweilen, schrobben of hard wrijven. Let ook op voor beschadigingen oa. bij het terugplaatsen van de meubelen. Na deze 2 weken dient u 1 maand lang wekelijks te dweilen met parketzeep. Dit zorgt ervoor dat de poriën volledig gevuld zijn en dat de vloer beter beschermd is tegen vlekken.


Onderhoudsinstructies geoliede parketvloeren

  • Gebruik alleen producten geschikt voor geoliede parketvloeren. Gebruik zeker geen agressieve poetsproducten.
  • Dweil nooit met klaar water of een ander product in het water, dweil altijd met Wax & Clean in het water.
  • Dweil de parketvloer. Niet schrobben, niet wrijven, U kan de olie weg wrijven.
  • Gebruik een grote voetmat bij alle ingangen. Zand werkt als schuurpapier.
  • Verwijder vloeistof (water, melk, wijn, cola etc.) zo snel mogelijk van de parket. Hoe langer u wacht, hoe meer kans op vlekvorming.
  • Een vlek mag nooit geschrobd of gewreven worden. Lichtjes afvegen met een vochtige doek. De vlek zal binnen een paar dagen of paar weken verdwijnen.
  • U krijgt sneller vlekken dan voorheen? Dan is het tijd om onderhoudsolie aan te brengen.
  • Bij twijfel bellen 0032 11 96 80 50

 

Dagelijks onderhoud

Houd u in gedachte dat schurende materialen zoals zand, stof en modder schadelijk zijn voor uw met olie behandelde parketvloer. Zand en modder gaan onder schoenzolen en vloerkleden zitten en zorgen zo voor snelle slijtage van de afwerking. De beste bescherming hiertegen is een grote voetmat en om dagelijks of om de twee dagen uw parktvloer te stofzuigen. De stofzuiger moet voorzien zijn van een parketborstel en rubberen wieltjes om strepen of krassen op de parketvloer te voorkomen. Gebruikt u een bezem om de parketvloer te reinigen, zorg er dan voor dat ook deze voorzien is van een zachte borstel. Als u de parketvloer gaat dweilen doe dit dan met een licht vochtige, pluisvrije doek!De swiffer is een heel doeltreffend instrument.

 

Reiniging van vlekken

De algemene regel voor het morsen van kleine hoeveelheden vloeistof of eten is om dit te verwijderen met een licht vochtige doek/dweil, daarna droogmaken met een droge doek/dweil. Bij grotere hoeveelheden plaatselijk gemorste vloeistof of gemorst vuil kunt u dit het beste verwijderen met een vochtige doek/dweil voorzien van een klein beetje parketzeep. Maak de plek schoon, veeg na met een droge doek. Reinig nooit de gehele parketvloer op deze manier. Zo word een ongewenste filmlaag gemaakt op de parketvloer, welke zorgt voor een doffe uitstraling. In de meeste gevallen zal een vlek nog zichtbaar zijn direct na reiniging. Verder niets meer doen. Deze verdwijnt na een paar dagen of weken. Schrob deze nooit en wrijf deze nooit. Met schrobben of wrijven word de beschermlaag beschadigd en de vlek zal niet meer verdwijnen.

 

Wax & Clean – Voor periodieke reiniging (wekelijks, tweewekelijks, maandelijks)

Deze manier gebruikt u wanneer u de parketvloer wilt opfrissen op de belopen plaatsen. Voor deze opfrisbeurt gebruikt u de geconcentreerde reiniger Wax & Clean.

Voeg 200 - 300 ml Wax & Clean toe aan 10 liter water. Lees de gehele instructie op de verpakking voor gebruik.

  • Instructiemethode 1:

Vul het mengsel, Wax & Clean en water, af in een sprayflacon. Pak een stofdweil (bijv. Swiffer) voorzien van een pluisvrije doek. Spray de pluisvrije doek totdat het licht vochtig aanvoelt. Spray ook een stuk parketvloer in met het gemaakte mengsel. Pas op voor het overmatig aanbrengen! Dweil de parketvloer gelijkmatig en voorkom plasvorming. Indien dit toch voorkomt direct verwijderen met de dweil. Herhaal dit proces totdat de hele parketvloer gereinigd is. Zorg ervoor dat u blijft werken met een schone dweil.

  • Instructiemethode 2:

Gebruik een dweilmop en maak deze licht vochtig met het mengsel. Dweil de parketvloer gelijkmatig een voorkom plasvorming op de parketvloer. Mocht dit voorkomen, overtollig vocht direct verwijderen. Laat de parketvloer minimaal 20 minuten drogen.

 

Onderhoudsolie – Voor periodiek onderhoud aan de toplaag (driemaandelijks, halfjaarlijks)

Afhankelijk van het gebruik van uw parketvloer raden wij aan om 2 à 4 maal per jaar uw parketvloer te voorzien van een laag Onderhoudsolie. Deze voedt de parketvloer en zorgt voor behoud van de beschermlaag. Zorg ervoor dat u de parketvloer voor het aanbrengen van de Onderhoudsolie schoonmaakt met de Intensiefreiniger. Lees de instructies op het etiket voor het gebruik van Intensiefreiniger en Onderhoudsolie!

Tijdens het reinigen van uw parketvloer zullen oppervlakkige en diepe krassen zichtbaar worden. Sommige hardnekkige vlekken zijn het best te verwijderen met een licht vochtige doek voorzien van Intensiefreiniger. Let op dat u niet teveel kracht zet bij het wegpoetsen, er zal dan een schrale plek ontstaan. Gebruik Onderhoudsolie om de schrale plek weer bij te werken indien nodig. Schrale plekken op de parketvloer kunt u het beste direct bijwerken met Onderhoudsolie. Deze aanbrengen met een pluisvrije doek en daarna minimaal 6 uur laten drogen.

Oppervlakkige krassen kan u bijwerken door de kras met een Scotch-Brite reinigingsdoekje licht op te polijsten en daarna te voorzien van Onderhoudsolie. Ziet deze na de eerste laag Onderhoudsolie nog steeds schraal, breng dan nogmaals een laag onderhoudsolie aan. Belangrijk is om de plek van de kras, voordat u deze gaat polijsten, schoonmaakt met Intensiefreiniger! Voor verder advies kunt u altijd terecht bij Belat.

Neem contact op met Belat wat te doen bij diepe krassen. Voor het bijwerken van deze krassen is de kennis van de specialist nodig, omdat deze krassen door de toplaag en eventuele kleurlaag zijn heengegaan.

 

Intensiefreiniger

Voor intensieve reiniging (gebruiken voordat de parketvloer in de Onderhoudsolie wordt gezet) voeg een half kopje (75 cc) Intensiefreiniger toe aan ca. 10 liter handwarm water. Gebruik bij sterke vervuiling iets meer. Reinig de parketvloer met een goed uitgewrongen dweil. Zorg er voor dat u deze regelmatig schoon spoelt. Niet gebruiken in combinatie met andere reinigers! Achteraf dient men de parketvloer goed na te dweilen met zuiver water.

 

Preventieve maatregelen voor behoud van uw parketvloer

Bescherm te allen tijde de onderkant van schuivende objecten die in direct contact staan met uw parketvloer, zoals tafelpoten, stoelpoten, banken etc. Voorzie deze van speciale vilt glijders. Reinig de viltglijders ook op regelmatige basis om te voorkomen dat er vuil onder blijft zitten welke uw parketvloer op den duur kan beschadigen. Deurmatten zijn aangeraden bij alle ingangen. Zo voorkomt u zoveel als mogelijk het inlopen van zand, vuil etc. Best hoge hakken vermijden. De puntdruk van zo’n hak is meer dan 100 kg per cm² en zal bij elke stap een put in uw parketvloer veroorzaken.

 

Wat NIET te doen

  • Gebruik nooit chemische schoonmaakmiddelen zoals ammoniak, azijn, terpentine etc.
  • Gebruik nooit onderhoudsproducten die enkel en alleen bestemd zijn voor een lakafwerking, bijvoorbeeld Polish.
  • Gebruik nooit onderhoudsmiddelen die bestemd zijn voor een wasafwerking. Deze middelen bouwen zich op en dit mondt uit in een gladde, krasserige parketvloer.
  • Sleep nooit met zware meubels of objecten. Dit kan diepe krassen in uw afwerking veroorzaken.
  • Gebruik nooit een harde borstel voor het vegen van uw parketvloer.

 

Bij twijfel, vragen of opmerkingen gelieve contact met ons op te nemen.

[email protected]

0032 11 96 80 50

 

Offerte aanvragen

Kies uw taal

Belgie - Nederlands Belgique - Français Nederland - Nederlands Deutschland - Deutsch Latvija - Latviešu France - Français